ZDROWE ODŻYWIANIE W NASZYM PRZEDSZKOLU

Zdrowe odżywianie w naszym przedszkolu odgrywa bardzo ważną rolę. Poza działaniami prozdrowotnymi, które mają miejsce w każdej grupie przedszkolnej, przykładamy też dużą wagę do naszego jadłospisu przedszkolnego, zarówno pod względem jakości używanych produktów, jak i komponowania posiłków.

  • Przede wszystkim wszędzie, gdzie to jest możliwe nie stosujemy produktów, zawierających konserwanty. Dotyczy to między innymi: serów żółtych, ogórków kiszonych, ketchupu, przypraw, pasztetu.
  • Ograniczane jest spożycie soli przez dzieci, a stosowana przez nas sól charakteryzuje się obniżoną zawartością sodu. Sól nie jest stosowana w procesie przygotowywania posiłków.
  • Dużą uwagę zwracamy na spożycie cukru przez dzieci, zależy nam, aby było go jak najmniej. Przygotowywane w przedszkolu napoje: herbata liściasta, czarna i zielona, kompot, kawa zbożowa, napary, czy też kakao, są słodzone miodem naturalnym. Produkty gotowe, np. bułeczki cynamonowe, czy ciasteczka zbożowe dobierane są tak, aby zawierały mniej niż 10g cukrów w 100g produktu. Zrezygnowaliśmy też z podawania dzieciom słodkich płatków zbożowych, które charakteryzują się dużą zawartością substancji słodzących, na rzecz naturalnej owsianki z bakaliami, czy też płatków jęczmiennych.
  • Wycofaliśmy się z podawania dzieciom niektórych gotowych produktów, teraz przygotowujemy je na miejscu, co ogranicza spożycie sztucznych barwników, przeciwutleniaczy, dużej ilości cukru, jest po prostu zdrowsze. W ten sposób przygotowujemy jogurty owocowe, kisiel owocowy, budyń, pasty do chleba.
  • Zmniejszyliśmy ilość produktów mącznych pszennych na rzecz żytnich, razowych, pełnoziarnistych. Dotyczy to zarówno pieczywa, jak i makaronów, ryżu.
  • Na talerzach naszych przedszkolaków często goszczą warzywa i owoce, w miarę możliwości sezonowe oraz surowe. Częstym dodatkiem do dań jest kurkuma, a także inne przyprawy i zioła.
  • Staramy się zachęcać dzieci do spożywania zdrowych produktów, poprzez proponowanie ich w atrakcyjnej formie, podczas posiłków przedszkolnych. Piątkowe śniadania podawane są w formie szwedzkiego stołu. Dzieciom sprawia dużo radości komponowanie ich wg własnych pomysłów. Do wyboru mają wędliny, sery, warzywa, dżem, każdy znajdzie więc coś dla siebie.
  • W naszym jadłospisie co jakiś czas pojawiają się też propozycje nowych dań. Nie zawsze dzieci od razu się do nich przekonują, ale zależy nam na zachęcaniu ich do próbowania nowych smaków, by ich dieta była różnorodna. W ostatnim czasie miały więc okazję posmakować kaszy kus kus, czy też gulaszu z cielęciny.
  • Jakość kupowanych przez nas produktów jest dla nas bardzo ważna, dlatego w miarę możliwości finansowych, do przygotowywania posiłków stosowane są produkty wybierane przez nas spośród wielu innych, tak aby ich skład, czy też pochodzenie świadczyły o ich wysokiej jakości. Jedną z ostatnich zmian, jest używanie w przedszkolu jajek, pochodzących od kur z wolnego wybiegu.

Zarówno podczas dokonywania zakupów żywnościowych, jak i podczas konstruowania jadłospisu w przedszkolu, stosujemy się do obowiązujących przepisów, ale też kierujemy się podstawowym priorytetem - aby podawać dzieciom jak najzdrowsze i urozmaicone potrawy. Nasze działania w tym zakresie podlegają ciągłym zmianom, ciągle poszukujemy nowych rozwiązań i jesteśmy otwarci na nowe propozycje.

Bardzo zależy nam na Państwa opiniach, dotyczących naszego jadłospisu, więc zapraszamy do dzielenia się swoimi uwagami, czy też przemyśleniami podczas rozmów z wychowawcami grup lub u pani intendentki.

Karta Dużej Rodziny

Zdrowe odżywianie

Programy i linki

Do góry strony